De feestmaand december is begonnen. Voor veel webshop- en website-eigenaren is dit een topmaand. Mensen zijn op zoek naar kerstcadeaus en kerstuitjes. Als jij in een dergelijke branche actief bent, kun je deze periode veel extra bestellingen of aanvragen krijgen. Maar hoe leuk zou het zijn, als je met dezelfde inspanningen nóg meer conversies kunt krijgen?
In dit artikel leg ik uit hoe je op een hele simpele manier nog meer omzet kunt realiseren. En over een veel voorkomend misverstand bij het analyseren van de resultaten.
And the winner is… Google Ads

Vorig jaar heb ik ruim 1,5 week vóór kerst alle kerstcampagnes van twee accounts moeten onderbreken. Simpelweg omdat alles helemaal volgeboekt was.
Via Google search ads, display ads en remarketing werd er promotie gemaakt voor kerstarrangementen zoals een kerstdiner, brunch, rondvaart, overnachting, steengrillen, bowlen en meer.
Het was nog ruim voor kerst maar de klant gaf aan dat hij helemaal vol zit op beide kerstdagen. Zelfs alle hotelkamers zaten vol en dat had hij nog niet eerder meegemaakt.
Natuurlijk wilde ik weten waar dit succes vandaan kwam en bij het analyseren van de resultaten kwam (niet verrassend) Google Ads als grote winnaar naar voren.
Wegens succes vroegtijdig beëindigd

Als Google Ads Specialist ben je altijd op zoek naar nieuwe kansen en het verbeteren van de voorgaande resultaten. Het stellen van doelen is hierbij heel belangrijk. Soms lopen campagnes zo goed, dat die doelen vroegtijdig behaald worden.
Het is niet de eerste keer dat ik campagnes moet pauzeren omdat ze te succesvol zijn. Zo heb ik ooit Google campagnes ingezet voor een varkensboer die in zijn vrije tijd tuinmeubels maakte. Op een gegeven moment kreeg hij zoveel aanvragen dat hij me belde of het rustiger aan kon. Hij timmerde er wat op los in zijn vrije tijd maar kreeg alle bestellingen niet meer rond.
Of laatst nog bij een klant die openhaarden en vloeren verkoopt. Sinds een half jaar beheer ik hun Google Ads campagnes en er waren zoveel offerte aanvragen binnengekomen, dat ze het niet meer aankonden.
Het benadrukt de kracht van Google en een goede online vindbaarheid. Hoger in Google kan zoveel verschil maken voor jouw bedrijf.
Wat kun jij hiervan leren?
Voor alle klanten waar ik voor werk, is Google Ads verantwoordelijk voor de grootste bron van inkomsten. Dat is niet gek, want je richt je op mensen die actief op zoek zijn naar iets. Ze zitten onderaan in de sales funnel. Hierdoor werken search campagnes zo goed.
Voor de klant van de kerstarrangementen werkt display ook verrassend goed. Door middel van het tonen van banners breng je mensen op ideeën, wat ze zoal kunnen doen met de feestdagen. Deze mensen zijn niet actief op zoek maar blijken wel goed te converteren via display.
Het geheim zit hem in de extensies

Bij het analyseren van de resultaten kwam naar voren dat de sitelink extensies (die random bij de search ads getoond worden) een CTR behaalden van bijna 10% met een conversiepercentage van meer dan 3%. Dat zijn hele mooie resultaten.
De sitelink extensies zijn toegevoegd aan alle search campagnes en werden dus automatisch getoond bij de advertenties van de klant. Zocht iemand bijvoorbeeld op een hotel of restaurant in de buurt, dan werd hij via de extensies automatisch gewezen op de kerstactiviteiten.
Deze sitelinks hebben voor tientallen extra conversies gezorgd, gewoon door ze in te zetten bij alle advertenties.
Daarnaast is er gebruik gemaakt van andere extensies waaronder prijsextensies.
Maak niet deze fout bij het analyseren van sitelinks
Een veel gemaakte fout bij het analyseren van de resultaten van sitelinks, is dat er naar de verkeerde statistieken wordt gekeken.
Via ‘Advertenties en extensies’ (tabje ‘Extensies’) kun je de resultaten zien zoals CTR, conversies, conversiepercentage etc.
Een fout die veel gemaakt wordt, is dat er naar de overall data gekeken wordt en niet naar de specifieke data van de sitelink. In onderstaande afbeelding lijkt de CTR van de Kerstdiner sitelink 26,05%.

Als je op de drie streepjes bij ‘Segment’ klikt en dan ‘Kliktype’ selecteert, kom je bij gedetailleerde statistieken.

In de afbeelding hierboven zie je dat CTR van de Kerstdiner sitelink geen 26,05% maar 9,75% is. Dat scheelt nogal wat. Let dus op dat je naar de juiste statistieken kijkt.
Tip voor het optimaliseren van extensies
Als je sitelinks (of andere extensies) wilt optimaliseren, is het goed om naar de prestaties te kijken zoals CTR en conversiepercentage. Kijk dan wel naar de juiste getallen zoals hierboven omschreven. Als je merkt dat bepaalde extensies minder goed presteren, herschrijf ze dan of onderbreek ze.
Meer leren over Google Ads?
Om je helemaal voor te bereiden op de feestdagen, heb ik een e-book met 23 pagina’s aan Google Ads tips gemaakt. Dit E-book komt beschikbaar in het najaar van 2022. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

0 reacties