Doet de tool ‘Google Search Console’ bij jou een belletje rinkelen? Zo niet, dan is het de hoogste tijd om je te gaan verdiepen in deze gratis service van Google. Google Search Console is namelijk super handig als je naast Google Ads ook met SEO aan de slag bent!
Onlangs is deze tool uitgebreid met een nieuwe feature: Google Search Console Insights. Een nieuw rapport dat helpt om nog beter te begrijpen hoe bezoekers jouw content vinden in de zoekmachine. Op basis hiervan kan je jouw content (nog beter) optimaliseren. De Insights worden nu uitgerold voor alle gebruikers, dus lees snel verder als je nieuwsgierig bent naar hoe het werkt.

Wat is Google Search Console?
Voordat we je alles vertellen over deze nieuwe feature, is het goed om te weten wat Google Search Console precies is. Google Search Console is een gratis tool waarmee je de organische prestaties van je zoekresultaten kunt meten en verbeteren. Daarnaast kun je ook problemen oplossen (mochten deze er zijn). In dit artikel lees je meer over wat Google Search Console is.
Hoe werkt Google Search Console Insights?
Het nieuwe rapport vind je bovenaan de overzichtspagina van Google Search Console. Klik op de link op de overzichtspagina om direct toegang te krijgen tot het rapport. Je kunt het rapport ook direct openen via deze link. Tip: sla een bladwijzer op om het rapport gemakkelijk terug te vinden.

Met het nieuwe rapport kun je op basis van de data je content op je website (nog verder) verbeteren. De cijfers in deze rapporten zijn gebaseerd op de data uit Google Analytics & Google Search Console samen. Extra fijn is dat je per rapport tips krijgt vanuit Google om dit te kunnen optimaliseren.
Een aantal vragen die het rapport van Google Search Console Insights zal beantwoorden:
- Wat zijn de best presterende artikelen op je website en welke zijn trending?
- Hoe ontdekken mensen jouw inhoud op het internet?
- Waar zoeken mensen naar in Google voordat ze jouw inhoud bezoeken?
- Welk artikel verwijst gebruikers naar jouw website en inhoud?
In deze video laat ik zien waar je het rapport kunt vinden en wat je kunt met deze nieuwe statistieken:
Let op: het kan voorkomen dat nog niet alle gegevens zichtbaar zijn. Google is nog bezig met het uitrollen van het rapport.
Hieronder een uitgebreid overzicht van alle onderdelen van het nieuwe rapport:
Site-overzicht
Het eerste wat je ziet in het rapport is een site-overzicht van de afgelopen 28 dagen. In deze grafiek zijn de paginaweergaven en gemiddelde duur van de paginaweergave tegenover elkaar gezet.

Zie je een grote toename of afname in het aantal paginaweergaven of de gemiddelde duur daarvan? Probeer dit dan te koppelen aan mogelijke oorzaken. Een toename kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van nieuwe content die je hebt gepubliceerd op je website.
Nieuwe content
Het volgende onderdeel bevat een overzicht van de nieuwste content van je website.

Tip: presteert je content niet zo goed als je zou willen? Probeer dan je content te verbeteren of extra onder de aandacht te brengen via bijvoorbeeld social media of een nieuwsbrief.
Populairste content
Met dit rapport kan je de populairste content van je website in de afgelopen 28 dagen bekijken.

Op basis van deze data kan je inspiratie halen uit wat je bezoekers het meeste aanspreekt. Tip: voeg links van je populaire content toe aan minder populaire of nieuwe content zodat bezoekers ook andere content op je website gaan lezen.
Hoe mensen je website vinden
Via welke kanalen zijn mijn bezoekers op de website gekomen? Op deze vraag krijg je door deze cijfers een antwoord. In het eerste rapport zie je een opsomming van je beste verkeerskanalen. Mogelijke verkeerskanalen in dit overzicht zijn: organische zoekresultaten, sociaal, verwijzing, betaalde zoekresultaten en/of direct.

Google Zoeken
In het volgende overzicht zie je met welke zoekwoorden de bezoekers je website vinden in Google. Je kunt filteren op meest gebruikte zoekopdrachten en op meest trending zoekopdrachten.

Gebruik deze data als inspiratie om nieuwe content te schrijven of bestaande content te verbeteren.
Ook zeer interessant is dat je kunt zien wat de gemiddelde posities zijn voor deze zoekwoorden. Als je voor bepaalde zoekwoorden de posities wilt verbeteren, kan je de content bijvoorbeeld aanvullen met nog meer informatie. In het artikel op welke zoekwoorden wordt mijn website gevonden lees je hier nog veel meer over.
Tip: wil je met deze zoekwoorden ook in de betaalde zoekresultaten verschijnen? Volg dan een Google Ads cursus bij CaseMarketing en je leert er alles over.
Referral
In dit overzicht zie je welke pagina’s op het internet verwijzen naar jouw website. Je kunt filteren op de beste of nieuwste verwijzende links.

Wil je aan de slag met het verkrijgen van meer verkeer via verwijzende links? Dan is linkbuilding wellicht wat voor je. Met linkbuilding genereer je links vanaf externe websites (ook wel backlinks genoemd) naar jouw eigen website. Hierdoor vergroot je de autoriteit van je website.
Social media
Het laatste overzicht toont hoe bezoekers op je website terechtkomen via social media. Zo zie je of de meeste paginaweergaven afkomstig zijn van bijvoorbeeld Facebook, Instagram of LinkedIn.

Aan de hand van deze cijfers zou je kunnen bepalen op welke social media kanalen je met jouw bedrijf moet richten of op welke kanalen je nog moet bijsturen.
Google Search Console koppelen aan Google Ads?
Als je adverteert in Google dan is het verstandig om Google Search Console te koppelen aan Google Ads. Waarom? Twee redenen:
Allereerst omdat je dan nog meer inzicht krijgt in je data. Zodra je de koppeling gemaakt hebt, vind je een extra rapportage ‘betaald en organisch’ in Google Ads. Super handig, want je ziet wat de waarde is van je betaalde en organische zoekopdrachten.
Zo kun je het ‘betaald en organisch’ rapport inzien:Koppel Google Search Console & Google Ads (zie zo maak je de koppeling).
- Stap 1: Ga naar ‘Rapporten’ (rechtsboven).
- Stap 2: Klik op ‘Vooraf gedefinieerde rapporten (dimensies)’.

- Stap 3: Klik op ‘Basis’.
- Stap 4: Kies voor ‘Betaald en organisch’.

Daarnaast is het noodzakelijk om de koppeling te maken als je aan de slag gaat met call-tracking. Op deze manier kan jij verifiëren dat jij de eigenaar van jouw telefoonnummer bent.
Zo maak je de koppeling
- Stap 1: Log in op jouw Google Ads-account.
- Stap 2: Klik op ‘Tools en Instellingen’ rechtsboven.
- Stap 3: Klik onder ‘Instellen’ op ‘Gekoppelde accounts’.
- Stap 4: Klik bij ‘Search Console’ op Details.

- Stap 5: Klik op ‘Koppelen’. Heb je al een Search Console account gekoppeld? Klik dan op de blauwe plusknop om een nieuwe koppeling toe te voegen.

- Stap 6: Vul de URL van de website in die je aan je Google Ads-account wilt koppelen. Tip: zorg ervoor dat je een variant toevoegt met ‘www’ en eentje zonder ‘www’. Je hoeft geen HTTP(S) op te geven.

- Stap 7: Klik op ‘Doorgaan’.
- Stap 8: Controleer welke van onderstaande statussen in het Search Console-account zichtbaar is:
> Zie je ‘Gekoppeld’ in de kolom ‘Status’ staan? Top! Dan is de koppeling gemaakt.
> Zie je ’Toegang aangevraagd’ in de kolom ‘Status’ staan? Dan is je Google Ads-account niet vermeld als eigenaar van deze website. Er wordt dan een verzoek voor toegang verzonden naar de eigenaar van de website en deze moet hij of zij accepteren.
> Zie je ‘Niet geclaimd’ in de kolom ‘Status’ staan? Dan is er geen Search Console-account ingesteld voor de website die je probeert te koppelen. Als je dit wilt oplossen klik dan in de kolom op ‘Acties’ op ‘Site claimen in Search Console’.
0 reacties