SEA en SEO verschillen

SEO vs. SEA – wat zijn de verschillen

10-06-2020 | Blog, SEA Tips, SEO Tips

SEO, SEA, Google Ads… de verschillende online marketingtermen vliegen je om de oren. Als je een eigen website of webshop hebt, weet je dat dit een belangrijk onderdeel van je strategie is. Maar wat is het precies, wat is het verschil en wanneer zet je het in? Dat leg ik uit in dit artikel. 

SEM (Search Engine Marketing) is een verzamelnaam voor de twee onderdelen. Dagelijks worden er miljoenen zoekopdrachten ingevoerd in zoekmachines zoals Google. Wanneer er een zoekterm raakvlak heeft met jouw producten of diensten, wil je natuurlijk met jouw pagina bovenaan de zoekmachine prijken. Dat kan door middel van een SEO- of SEA-resultaat.

Wat is SEA?

SEA staat voor Search Engine Advertising. De term verklapt de betekenis al: advertenties in de zoekmachines. Je spendeert mediabudget waardoor je gevonden wordt op specifieke zoektermen. In de meeste gevallen zal je werken met Google Ads. Dit is het advertentieprogramma van de zoekmachine Google. Door middel van zoekwoordonderzoek achterhaal je op welke zoektermen wordt gezocht en welke potentie hebben om meer website bezoekers naar je website te trekken. 

Betaalde zoekresultaten

Hoe zorg je dat jouw advertenties getoond worden?

Je maakt advertenties en laat ze draaien. Klinkt gemakkelijker dan dat het is. Naast voldoende budget en de juiste targeting is het ook belangrijk om kwalitatief goede advertenties op te zetten. Een advertentie die aansluit bij de zoekterm, een gebruiksvriendelijke landingspagina en een aantrekkelijke tekst die de bezoeker triggert om verder te klikken. Allemaal factoren die de positie van jouw zoekresultaat beïnvloeden. Ben je nieuw op het gebied van het inzetten van Google Ads? Raadpleeg dan zeker een Google Ads specialist om ervoor te zorgen dat je mediabudget niet als sneeuw voor de zon verdwijnt. Of volg een Google Ads cursus zodat je zelf aan de slag kunt met adverteren.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, naar het Nederlands vertaald ‘zoekmachine optimalisatie’. In tegenstelling tot SEA spendeer je geen mediabudget. Net als bij SEA draait het ook bij SEO om relevantie. Als jouw website gebruiksvriendelijk is en relevant voor de zoekterm waar de bezoeker naar zoekt, is de kans groter dat de bezoeker jouw website vindt in de zoekresultaten. We noemen dit ook wel de ‘organische resultaten’ in een zoekmachine. Dit is een natuurlijk en vooral lange termijn-proces.

SEO zoekresultaten

Hoe zorg je dat jouw organisch resultaat getoond wordt?

SEO is een proces dat nooit stopt. Het vormt het fundament van je website en bestaat grofweg uit drie factoren:

  • Techniek
  • Content 
  • Links

Techniek
Allereerst is het belangrijk dat je website technisch in orde is. Is deze geschikt voor mobiele apparaten? Laden de pagina’s snel? Allemaal factoren die meewegen voor zoekmachines zoals Google. Zij willen hun gebruikers namelijk het beste resultaat geven. Een goede webbouwer zorgt ervoor dat deze basis staat als de fundering van een huis. 

Content
Net als bij SEA zorg je ervoor dat je vooraf een zoekwoordonderzoek doet. Op die manier weet je waar je bezoeker op zoekt en zorg je dat daarvoor landingspagina’s gemaakt worden. Landingspagina’s zijn pagina’s waarop de bezoeker landt, na het aanklikken van het zoekresultaat. Deze landingspagina’s kunnen tevens ook ingezet worden achter een zoekmachine advertentie, waardoor je twee vliegen in één klap vangt. 

Links 
Na verloop van tijd merk je dat je meer autoriteit opbouwt. Websites pikken jouw artikelen op en gaan ernaar verwijzen. Op die manier bouw je autoriteit op. De links van externe websites die naar jouw site linken, worden ook wel backlinks genoemd. Als je dit proces wilt versnellen, kun je actief aan de slag gaan met het verzamelen van links. Dit heet Linkbuilding. Let wel, zoekmachines focussen zich op kwaliteit. Pas dus op met het klakkeloos uitwisselen van links. Probeer linkjes te verkrijgen van relevante websites, die verband houden met jouw producten, diensten en/of branche.

Wanneer zet ik welk middel in?

Je bent nu bekend met de basis van SEA en SEO. Maar wanneer zet je wat in? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Allereerst is het belangrijk om je doelen helder te hebben. Wat wil je met website bereiken? Contact- of offerte-aanvragen? Aankopen? En hoeveel dan? Bepaal op basis daarvan je budget en bekijk welke middelen voor jou relevant zijn. Kort zal ik per middel aangeven voor welk doel het dient:

SEO 

Zoals gezegd is SEO de basis van je website. Zorg dat je website gebruiksvriendelijk is en dat je weet waar je bezoeker op zoekt. Tools zoals Semrush kunnen je hiermee een eind op weg helpen. SEO is gericht op de lange termijn en kost vooral tijd. Verwacht niet morgen bovenaan de zoekmachines te staan als je site gisteren live is gegaan. Een gedegen SEO-strategie is belangrijk en draagt ook positief bij aan de kosten van bijvoorbeeld je Google Ads campagnes. 

SEA 

SEA is gericht op snel resultaat. Met een advertentie die je vandaag publiceert, kan je morgen de zoekmachine domineren. Hierbij is het belangrijk om niet alleen te focussen op positie, maar ook op je kosten/baten. Je wilt tenslotte niet leeglopen op een SEA-campagne. 

Zoekmachine adverteren is een aanvulling op SEO en laat je sneller resultaat zien en meten. Afhankelijk van je doel zijn er verschillende vormen van zoekmachine adverteren:

  • Search ads
    Dit zijn de tekstadvertenties die je bovenaan en onderaan in de zoekresultaten ziet. Je kunt advertenties herkennen aan het woordje ‘advertentie’. In een concurrerende markt worden je organische resultaten naar beneden gedrukt. De advertenties nemen de meest prominente plek in (bovenaan in Google). Zelfs als je organisch hoog staat, sta je vaak toch nog wat verder omlaag vanwege de advertenties. Wees je hier dus van bewust en zorg dat je zelf ook een advertentie hebt. Search ads zijn meestal gericht op meer verkeer naar je website toe en daarmee uiteindelijk ook conversies.
  • Display ads 
    Lees je een artikel of nieuwsbericht: zie je ineens een banner tussendoor verschijnen. Grote kans dat dit banners zijn uit het displaynetwerk van Google Ads. Je betaalt meestal per 1.000 vertoningen en deze vorm is vooral gericht op het vergroten van je bereik en naamsbekendheid. 
  • Youtube ads 
    Een advertentie voordat je de video op Youtube start: dit worden Youtube advertenties genoemd. Deze advertenties zijn vaak gericht op het creëren van meer bereik. 
  • Shopping ads 
    Zoek je op specifieke producten in zoekmachines, dan is de kans groot dat je de Google Shopping resultaten weleens in de zoekmachines hebt gezien. Je ziet het product, de prijs en kan meteen je aankoop voltooien. Deze vorm adverteren is gericht op het verkopen van producten en is daarom alleen geschikt voor webshops die online producten verkopen en bezorgen. 
  • Performance Max

Daarnaast is er een nieuw campagnetype genaamd Performance Max. De advertenties van deze campagne worden vertoond in alle advertentiekanalen van Google: Zoeken, Display, YouTube, Discovery, Gmail en Google Maps. Performance Max is een aanvulling op alle andere Google Ads campagnes en helpt je om meer klanten te bereiken via het volledige aanbod van Google. 

Performance Max kanalen - Bron: Google
Bron: Google

Naast deze vormen zijn er nog een aantal andere vormen voor het inzetten van zoekmachine advertenties. Denk aan Gmail adverteren, remarketing ads en advertenties in apps. 

Maar SEA & SEO combineren is uiteindelijk de ultieme strategie! In onze Google cursus leer je hoe je beide strategieën kunt opzetten.

Hoe start je met jouw zoekmachine strategie? 

Om goed gevonden te worden is het belangrijk dat de basis van je website staat als een huis en dat je je doelgroep helder in kaart hebt. Start met het creëren van waardevolle content en ga in de volgende fase verder door te adverteren. Zorg wel dat je hiervoor je doelen helder in kaart hebt en je maximale budget. Door te gaan testen kom je erachter of adverteren in de zoekmachines rendabel is en wat de maximale kosten per klik, lead of aankoop mogen zijn.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *