Zoekwoord onderzoek stappenplan Google Ads

Zoekwoord onderzoek: een stappenplan voor Google Ads

25-01-2022 | SEA Tips

Zoekwoord onderzoek is een belangrijk onderdeel bij het opzetten van succesvolle Google Ads campagnes. Echter, merken we dat ondernemers het in de praktijk vaak lastig vinden om de juiste zoekwoorden te selecteren. Daarom ga we je in dit artikel hierbij helpen! Want wat is een zoekwoord onderzoek precies? En welke stappen moet ik volgen voor een goed zoekwoord onderzoek? Je leest het in dit artikel!

Wat is een zoekwoord onderzoek?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat een zoekwoord onderzoek nou precies is. Zoekwoord onderzoek is het gehele proces van het ontdekken van zoektermen die mensen gebruiken om te zoeken naar jouw product of dienst.

Het uiteindelijke doel van een zoekwoord onderzoek is het vinden van zoekwoorden waarop je website kan adverteren (SEA) of op geoptimaliseerd kan worden (SEO). Hierdoor zullen er meer bezoekers naar je website worden getrokken. In dit artikel gaan we het hebben over een zoekwoord onderzoek met als doeleinde adverteren in Google Ads. 

Zoekwoord onderzoek door CaseMarketing

Let op: Een van de dingen die je met zoekwoord onderzoek goed moet onthouden is dat het zeker niet definitief is. Oftewel de zoekwoorden die je nu uitkiest zijn niet bepalend voor de rest van jouw hele periode als adverteerder. Je gaat vaak op zoek naar de belangrijkste zoekwoorden om mee te starten en vervolgens ga je vanuit daar uitbreiden (of eventueel uitsluiten als blijkt dat bepaalde zoekwoorden niet werken). 

Waarom is keyword onderzoek belangrijk?

Een goed zoekwoord onderzoek is dé succesfactor van je Google Ads campagnes. Je wil namelijk de juiste doelgroep naar je website trekken en ze uiteindelijk ook laten converteren. Zonder een goed zoekwoord onderzoek kan het zo zijn dat je niet de juiste bezoekers aanspreekt en ze daardoor ook niet converteren. Weet je waar je doelgroep naar zoekt? Dan kan je pas effectief adverteren en weet je precies op welke zoekwoorden je in moet zetten.

Wat is het verschil tussen zoekwoorden en zoektermen?

Voordat we aan de slag gaan met het zoekwoord onderzoek, is het belangrijk om de verschillen te weten tussen zoekwoorden en zoektermen:

  • Zoektermen: zoekopdrachten die mensen in Google intikken.
  • Zoekwoorden: woorden die je zelf toevoegt aan je Google Ads campagnes, dus de woorden waarop je wilt adverteren. Deze bepaal je dus aan de hand van een zoekwoord onderzoek. 

Stappenplan zoekwoord onderzoek

We zijn klaar om aan de slag te gaan met het zoekwoord onderzoek! Hieronder een stappenplan voor het uitvoeren van een zoekwoord onderzoek. We gebruiken hierbij vaak het voorbeeld van een burn-out coach.  

Stap 1: Gebruik je boerenverstand

Gebruik allereerst je gezonde boerenverstand en schrijf alles op wat in je opkomt. Bedenk hoe jij zelf zou zoeken op jouw product of dienst. Welke zoekwoorden sluiten aan bij jouw producten of diensten? Denk ook aan synoniemen en denk niet in vakjargon. 

Stap 2: Verplaats jezelf in de doelgroep

Probeer je daarna te verplaatsen in de doelgroep en realiseer je dat deze op verschillende manieren kan zoeken. Vooral bij dienstverleners zijn de klanten vaak op zoek naar een oplossing voor een probleem en kennen ze de benaming hiervan nog niet. Stel jezelf daarom deze vragen:

  • Wat is het probleem van jouw ideale klant en hoe kun je hem of haar helpen? 
  • Hoe zal de doelgroep gaan zoeken?

Bijvoorbeeld: ‘hoe kom ik van een burn-out af’ of ‘burn-out verhelpen’ of ‘hulp bij burn-out’. 

Tip: maak ook eens gebruik van de website AnswerThePublic om bijvoorbeeld te achterhalen welke vragen mensen stellen over jouw product of dienst. 

Stap 3: Google zelf eens 

Google zelf eens naar jouw product of dienst en bekijk de zoekresultaten.

Vaak zie je eerst advertenties van concurrenten:

burn-out coach zoekresultaten

Hierdoor krijg je al een beeld van de zoekwoorden die je concurrent gebruikt. Deze zijn ook zeker relevant om voor jouw bedrijf te noteren. 

Daarnaast is het handig om naar de suggesties van Google te kijken. Wanneer je zoekt in Google zie je namelijk vaak een aantal suggesties. Bovenaan krijg je deze suggesties in het zoekvenster (Google suggest):

Google Suggest burn-out

Onderaan zie je gerelateerde zoekwoorden. Deze zoekwoorden noemen we LSI Keywords ofwel semantische zoekwoorden. LSI zoekwoorden zijn termen en woorden die verband hebben met jouw zoekwoord. 

LSI Keywords burn-out coach
Gerelateerde zoekopdrachten Google

Stap 4: Raadpleeg de zoekwoord tools 

Er zijn heel veel verschillende zoekwoord tools. Zowel betaald als onbetaald. Het zijn er teveel op op te nomen, maar hieronder zullen we een aantal bekende tools uitlichten.

Zoekwoordplanner Google Ads (gratis)

De bekendste is de zoekwoordplanner van Google Ads zelf. Deze is te vinden in jouw Google Ads account bij ‘Tools en Instellingen’ (bovenin) en dan ‘Zoekwoordplanner’ (figuur 8).

Zoekwoordplanner Google Ads bij Tools & Instellingen

Klik daarna op ‘Nieuwe zoekwoorden ontdekken’ 

Zoekwoordplanner Google Ads nieuwe zoekwoorden ontdekken

Dan zie je het beginscherm en heb je twee keuzes: beginnen met zoekwoorden of begin met een website:

  1. Beginnen met zoekwoorden

Hier kan je jouw zoekwoorden van stap 1 t/m 3 invullen. Je zou eventueel nog de locatie en taal kunnen aanpassen mocht dit nodig zijn:

Zoekwoordplanner Google Ads beginnen met zoekwoorden

2. Begin met een website

Hier kan je jouw URL invoeren en bekijken welke zoekwoord suggesties Google heeft op basis van jouw website:

Zoekwoordplanner Google Ads begin met een website

Hieronder een voorbeeld van resultaten in de Google Ads zoekwoordplanner:

Zoekwoordplanner Google Ads resultaten

Ubersuggest (gratis)

Ubersuggest was vroeger helemaal gratis en is dat nu nog gedeeltelijk. Zonder in te loggen kun je 3 zoekwoorden onderzoeken (elke 24 uur). Als je inlogt met je Google account kun je meer zoekwoorden opzoeken. Is dat niet voldoende? Dan kun je een betaald account nemen. Ubersuggest wordt in de praktijk door veel marketeers gebruikt, omdat het een fijne tool is.

Ubersuggest zoekwoordtool

Google Trends (gratis)

Google Trends is een gratis tool. Je kunt tot 5 zoekwoorden invoeren (vergelijken) en zien hoe vaak er op Google naar deze onderwerpen gezocht werd de afgelopen periode en in welke regio’s er het meest op deze onderwerpen werd gezocht. Deze tool is ook heel handig om trends in het zoekverkeer te bekijken, want hij houdt zoekopdrachten bij vanaf het jaar 2004.

Zoekwoord onderzoek Google Trends

Semrush (betaald)

Persoonlijk vinden wij Semrush de meest fijne en uitgebreide tool die er bestaat. Je kunt er nog veel meer mee dan alleen zoekwoorden onderzoeken. Het nadeel is dat Semrush vrij prijzig is. Daarom zijn wij overgestapt naar een goedkoper alternatief, SE Ranking.

Zoekwoord onderzoek Semrush

SE Ranking (betaald)

Voor extra zoekwoord suggesties gebruiken wij de betaalde tool SE Ranking. Hier kan je (net zoals bij alle andere tools) een zoekwoord onderzoek doen:

Zoekwoord onderzoek SE Ranking

Daarnaast kan je ook zien op welke zoekwoorden de concurrent adverteert en voor hoeveel budget: 

Zoekwoord onderzoek concurrenten SE Ranking

Stap 5: Bepaal je zoekwoorden

Als je eenmaal een tool hebt gekozen, kan je jouw zoekwoorden gaan bepalen. Het is belangrijk om te controleren of de zoekwoorden die je tijdens stap 1 t/m 3 hebt genoteerd ook een redelijk zoekvolume hebben. Want als (bijna) niemand dat zoekwoord daadwerkelijk gebruikt heb je er nog niets aan. Als er weinig zoekvolume is, zal er bij de kolom ‘gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten’ een streepje staan. Als er een groot getal staat, is het zoekwoord mogelijk te breed en te algemeen. Zo is burn-out coach specifieker dan burn-out. Het is altijd belangrijk om het zoekvolume te controleren.

Vul je zoekwoorden dus in en kijk hoeveel mensen uit je doelgroep je met die termen kunt bereiken. Let er daarbij wel op dat het zoekvolume dat je te zien krijgt een gemiddelde per maand is. En dat die volumes dus ook per maand anders kunnen zijn. Mensen zoeken in de zomer bijvoorbeeld niet snel naar een winterjas.

Aan de slag met Google Ads 

Als je jouw zoekwoorden bepaalt hebt, kan je ze gaan toevoegen aan je Google Ads campagne. Wel is het eerst nog belangrijk om te weten welk zoekwoordtypen je gaat inzetten. Hoeveel vrijheid Google heeft bij het matchen van zoekwoorden en zoektermen bepaal je met zoekwoordtypen.

Meer informatie over het opzetten van een Google Ads campagne? Download dan hier het gratis E-book ‘Starten met Google Ads’ en je leert het stap voor stap!

2 Reacties

  1. Lucas Milan

    Ik ken mensen die niet weten hoe ze dit moeten doen, dus bedankt voor een informatieve blog. Persoonlijk vind ik Semrush de beste tool om te gebruiken voor het zoeken van trefwoorden. Je krijgt alle informatie die je maar nodig kon hebben.

    Antwoord
    • Suzan

      Semrush is inderdaad ook een fijne tool. Ik werk zelf met SERanking.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *