Zoekwoordtypen

26-10-2020

Zoekwoorden zijn de woorden die je zelf toevoegt aan de campagnes. Dus de woorden waarop je wilt adverteren. Dit is iets anders dan de woorden waar mensen daadwerkelijk op zoeken in Google. Deze woorden noemen ze zoektermen

Hoeveel vrijheid Google heeft bij het matchen van zoekwoorden en zoektermen bepaal je met zoekwoordtypen. In theorie zijn er vier verschillende zoekwoordtypen:

Breed zoekwoordtype 

Zoekwoorden die zijn ingesteld op breed zoeken kunnen worden weergegeven bij zoekopdrachten die synoniemen, spelfouten, gerelateerde of andere relevante varianten bevatten. Als het brede zoekwoord ‘bloemen kopen’ is, kan het zijn dat iemand die zoekt naar ‘rozen kopen’ de advertentie te zien krijgt.

Modifier voor breed zoeken (bmm)

Bmm zoekwoorden zijn vergelijkbaar met de zoekwoorden bij breed zoeken. Echter worden bmm zoekwoorden alleen weergegeven bij zoekopdrachten die woorden bevatten waarvoor een plusteken is geplaatst of vergelijkbare varianten, in willekeurige volgorde. Als het bmm zoekwoord +bloemen +kopen is, kan deze kunnen worden weergegeven bij mensen die zoeken op ‘bloemen kopen in Utrecht’ of ‘gele bloemen kopen’. 

Zoeken op woordgroep (phrase)

Zoekwoorden in een woordgroep kunnen worden weergegeven bij zoekopdrachten die woordgroep bevatten of sterk gelijke varianten ervan, met extra woorden voor of na de woordgroep. Als de woordgroep “bloemen kopen” is, kan deze worden weergegeven bij de zoekterm ‘bloemen kopen in Utrecht’, maar niet bij ‘bloemen op de markt kopen’.

Exact zoekwoordtype

Zoekwoorden die exact zijn ingesteld kunnen alleen worden weergegeven bij zoekopdrachten die exact hetzelfde zijn of varianten die daar heel sterk op lijken. Denk aan grammaticale of spellingsfouten tussen de zoekopdracht en de zoekterm. Als het exacte zoekwoorden [bloemen kopen] is wordt de advertentie alleen weergegeven wanneer iemand zoekt naar ‘bloemen kopen’ of ‘bloemen kopen’ met een kleine spellingsfout. 

Zoekwoordtypen voor zoekwoorden in één overzicht

ZoekwoordtypeSymboolVoorbeeld van zoekwoordVoorbeeld van zoekopdrachten
Breed zoekwoordtypegeenbloemen kopenrozen kopen
kamerplanten
zaadjes om bloemen te planten
bloemen op de markt kopen
Modifier voor breed zoeken (bmm)+zoekwoord+bloemen +kopenbloemen en vaas kopen
kopen bloemen geel
bloemen voor bruid kopen
Zoeken op woordgroep (phrase)“zoekwoord”“bloemen kopen”bloemen kopen in Utrecht
bloemen kopen op de markt
Exact zoekwoordtype[zoekwoord][bloemen kopen]bloemen kopen
kopen bloemen
bloemenkopen