Google Merchant Center & Google Shopping

Het Google Merchant Center en Google Shopping

30-03-2021 | Blog, Google Shopping, SEA Tips

Deel 2 van de blogserie over Google Shopping

Wie wil starten met Google Shopping kan er niet omheen: het Google Merchant Center. Maar wat is het nou precies? Eerder heb ik al geblogd over wat is Google Shopping en hoe werkt het? Vandaag geef ik je meer uitleg over het Google Merchant Center: een rondleiding, hoe je een account kunt aanmaken en over de productfeed.

Wat is het Google Merchant Center?

Het Merchant Center is de schakel tussen jouw webwinkel en Google. Alle informatie die in jouw webshop staat die wil je ook in Google hebben. Daarvoor heb je een Merchant Center nodig. 

In het Merchant Center upload je allerlei gegevens over jouw producten, zoals bijvoorbeeld prijs, beschikbaarheid, etc. Deze informatie voeg je toe door middel van een productfeed. Als je dat gedaan hebt, kan je via het Merchant Center heel makkelijk klanten bereiken via Google (in de betaalde en gratis shopping resultaten). 

Daarnaast kan je o.a. een rapportage bekijken van jouw producten. Hoe doen mijn producten het in Google Shopping? En wat is bijvoorbeeld de verhouding tussen de betaalde en de gratis resultaten? 

Een rondleiding door Google Merchant 

Google Merchant Center overzicht rondleiding

Google Merchant Center – Overzicht

Als bent ingelogd in het Merchant Center verschijnt het overzicht. In bovenstaande afbeelding is te zien hoe het overzicht eruit ziet wanneer je jouw producten al een dag hebt ingeladen. In het overzicht van het Merchant Center kan je het volgende bekijken:

  • Nieuwe feeduploads
  • Aantal beschikbare producten voor de Shopping-advertenties
  • Aantal beschikbare producten voor de gratis vermeldingen
  • De prestaties van betaalde en onbetaalde resultaten
  • Aankondigingen
Google Merchant Center diagnostische gegevens

Google Merchant Center – Producten

Het volgende tabblad van het Merchant Center is producten. In dit tabblad kan je het volgende bekijken: 

  • Diagnostische gegevens: hoeveel artikelen zijn er ingediend en hoeveel zijn er actief. Daarnaast kan je ook eventuele problemen (feedproblemen en accountproblemen) bekijken. 
  • Alle producten: het totaaloverzicht van alle producten. Het is mogelijk om in de producten te filteren en bepaalde producten op te zoeken. Daarnaast kan je per product zien of het klaar is voor eventuele vertoningen.
  • Feeds: op deze plek kun je jouw producten inladen en toevoegen als productfeed.

Google Merchant Center – Prestaties

Daarnaast heb je ook een tabblad met daarin de prestaties. De prestaties worden onderverdeeld in:

  • Dashboard: hier zal meer informatie verschijnen over de producten, indien je genoeg gegevens hebt. 
  • Uw rapporten: hier kan je zelf rapporten maken. 

Google Merchant Center – Groei

Het laatste onderdeel van het Merchant Center is: groei. Let op: sommige mensen zien in dit tabblad alleen mogelijkheden en programma’s beheren en sommigen zien ook prijsconcurrentievermogen en bestsellers. 

  • Mogelijkheden: aanbevelingen vanuit Google in het Merchant Center. Daarnaast kan je ook het archief met daarin de aanbevelingen uit het verleden bekijken.
  • Prijsconcurrentievermogen (bèta): in dit tabblad kun je prijzen vergelijken met andere adverteerders. Op basis van deze gegevens kan je eventueel prijzen verhogen of verlagen.
  • Bestsellers: een totaaloverzicht van de bestsellers per categorie, ook wel een benchmark overzicht. 
  • Programma’s beheren: in dit tabblad kan je aangeven of je de verschillende onderdelen van Google Shopping wel of niet ingeschakeld wil hebben. Let op: wil je adverteren in Google Shopping? Dan moet je zelf het onderdeel Shopping-advertenties inschakelen. Gratis vermeldingen zijn al automatisch ingeschakeld. Daarnaast zijn er nog meer programma’s. Kijk per programma of deze interessant voor je is, bijvoorbeeld dynamische remarketing, klantenreviews, gratis lokale productvermeldingen, productbeoordelingen, etc.

Een Merchant Center account aanmaken

Merchant Center account aanmaken

Nu je weet wat het Merchant Center is, kan je aan de slag met het maken van een account. Volg hiervoor de volgende stappen:

  • Ga allereerst naar het Merchant Center
  • Klik op aan de slag.
  • Klik nogmaals op aan de slag.
  • Vervolgens moet je een Google Account selecteren en inloggen. 
  • Vul dan je bedrijfsgegevens in: bedrijfsnaam, land van bedrijf en tijdzone.
  • Daarna kan je invullen waar je wilt dat klanten kunnen betalen (website of fysieke winkel). 
  • Ook kan je aangeven welke andere tools je gebruikt zoals bijvoorbeeld Shopify of Paypal en welke e-mails je wilt ontvangen.
  • Als laatste moet je akkoord gaan met de servicevoorwaarden. 

Productfeed uploaden in het Merchant Center

Productfeed uploaden Google Shopping Merchant Center

Wanneer je wil starten met Google Shopping, zul je jouw producten toe moeten voegen aan het Merchant Center. Een productfeed (ook wel feed, datafeed of XML-feed) bevat al deze informatie uit jouw webshop. Om deze feed te uploaden zal je eerst tot deze gegevens moeten komen. Daarvoor kun je het beste de informatie van jouw webshop raadplegen. Bij sommige webshop CMS-systemen kun je automatisch een feed genereren maar soms heb je ook de webbouwer nodig. 

Als je producten gaat uploaden heb je de keuze: handmatig producten toevoegen of meerdere producten tegelijk toevoegen via een productfeed. De voorkeur is altijd een productfeed. Met een feed kun je als webshop veel gemakkelijker grote hoeveelheden producten verwerken en up-to-date houden. 

Blogserie over Google Shopping

Dit was het 2e artikel van de blogserie over Google Shopping. Het 1e artikel gaat over wat is Google Shopping en hoe werkt het?

Google Shopping training volgen?

Wil je weten hoe je een feed kunt uploaden voor Google Shopping? En hoe de instellingen precies moeten staan in het Google Merchant Center? Google Shopping is een onderdeel van de SEA academy. Bekijk hier de pagina van de SEA academy voor meer informatie.

Meer leren over Google Ads?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *