Landingspagina

20-11-2020

Een landingspagina is de pagina op jouw website waar een gebruiker op ‘landt’ nadat hij of zij op een advertentie in Google heeft geklikt. Een ideale landingspagina is zo ingericht, dat de bezoeker direct de informatie krijgt waar hij naar op zoek is. De pagina helpt de bezoeker een keuze te maken of jouw dienst of product bij hem past en of hij actie gaat ondernemen. Dat is namelijk het doel van een landingspagina: zorgen dat de bezoekers klanten of leads worden.

Het belang van een goede landingspagina

Allereerst heeft een goede landingspagina invloed op de kwaliteitsscore. Relevantie, overzichtelijkheid en transparantie zijn belangrijke elementen bij het bepalen van de kwaliteitsscore. Hoe beter jouw landingspagina aansluit bij de advertentie, hoe hoger de kwaliteitsscore en hoe minder je hoeft te betalen voor een ‘klik’. Met andere woorden: een goede landingspagina zorgt voor lagere advertentiekosten.

Bij een goede landingspagina hoeft je bezoeker niet lang na te denken of te zoeken naar de juiste informatie. Bijvoorbeeld, iemand zoekt op rode jurk. De ideale landingspagina is dan een pagina die alleen rode jurken weergeeft. Niet een pagina waarop jurken in alle kleuren staan. 

Wat is een goede landingspagina?

Idealiter heeft de landingspagina slechts een specifiek doel. Denk na over WAT je wilt dat een bezoeker op deze pagina moet doen: inschrijven voor een nieuwsbrief, een contactformulier invullen of een product bestellen? Focus je op dat ene specifieke doel en zorg dat er geen afleiding is voor de bezoeker. Hij kan als het ware geen andere dingen doen behalve dat ene doel voltooien. Vaak zie je bijvoorbeeld dat een header en footer ontbreken, zodat de bezoeker niet weg kan klikken.

Aan de hand van het AIDA-model kan je bijvoorbeeld een opbouw maken:

  • Attention (aandacht): de aandacht trekken zodat de bezoeker jouw landingspagina daadwerkelijk gaat lezen. Doe dit bijvoorbeeld met een header met een pakkende headline of een video header waarin emotie bij de bezoeker wordt opgeroepen. 
  • Interest (interesse): wanneer je de aandacht hebt, creëer je interesse bij jouw bezoeker. Vertel bijvoorbeeld iets over jezelf en het bedrijf waardoor de lezer meer geboeid raakt. 
  • Desire (verlangen): de bezoeker overtuigen om jouw product te kopen of met jou samen te werken. Laat bijvoorbeeld jouw USP’s zien en geef daarnaast aan hoe jij de oplossing voor zijn of haar probleem biedt. Geef ook een voorbeeld van het eindresultaat. 
  • Action (actie): zorgen dat er daadwerkelijk een (harde of zachte) conversie wordt gegenereerd. Het is van belang dat alle informatie op de landingspagina te vinden is. Plaats een duidelijke call-to-action en geef je bezoeker een reden de conversie niet uit te stellen maar direct tot aankoop over te gaan. 

Gebruikerservaring op de landingspagina

De landingspagina moet bezoekers direct de informatie bieden die ze zoeken. Maar er zijn ook een paar technische zaken die belangrijk zijn voor de gebruikerservaring: