Sinds september 2020 is het Google Ads zoektermen rapport uitgekleed en worden niet meer alle zoekopdrachten weergegeven. Deze update zorgde voor vele boze reacties. Erg logisch, want je wil natuurlijk graag zien voor welke kliks je betaalt. Gelukkig is er een oplossing! In dit artikel lees je hoe je deze verborgen zoekopdrachten in Google Ads kunt achterhalen.
Update 9 september 2021: Google heeft aangekondigd dat er weer meer zoekopdrachten zullen worden vertoond in het zoektermen rapport. Deze zoektermen voldoen nu ook aan de privacynormen van Google. In dit artikel van Google lees je meer over deze update.
Wat is het zoektermen rapport?
Het zoektermen rapport van Google Ads geeft inzicht in de zoekopdrachten waarop je advertenties zijn vertoond. De data uit het zoektermen rapport is erg belangrijk en is een vast onderdeel van de Google Ads training. Dit rapport gebruiken adverteerders in Google namelijk regelmatig. Aan de hand van dit rapport kan je bijvoorbeeld zien hoeveel vertoningen, klikken en kosten iedere zoekterm heeft. Op basis hiervan kan je jouw campagnes optimaliseren.
Het zoektermen rapport vind je hier en ziet er als volgt uit:

Klik op de campagne en advertentiegroep waarvan je de zoektermen wilt bekijken. Klik daarna in de linkerbalk op ‘zoekwoorden’ en daarna op ‘zoektermen’.
Zoektermen uitsluiten of toevoegen
In het zoektermen rapport krijg je ook inzicht in relevante en niet relevante zoektermen. Zo bepaal je welke zoekwoorden je toe wil voegen en welke zoektermen je uit wil sluiten. Door zoektermen uit te sluiten die niet relevant zijn, voorkom je dat er bezoekers op je website komen die niet of minder geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. In dit artikel lees je meer over het toevoegen van uitsluitingszoekwoorden.
Daarnaast kan je aan de hand van dit rapport zoektermen die juist heel relevant zijn toevoegen als zoekwoord. Hierdoor wordt je nog relevanter en een behaal je betere resultaten.
Verborgen zoekopdrachten in Google Ads
Voordat het zoektermen rapport uitgekleed werd, kreeg je inzicht in alle zoekopdrachten. Dus ook wanneer je advertentie slechts één keer was vertoond op een specifieke combinatie van zoekopdrachten. Van alle klikken op een advertentie was dus te herleiden welke zoekterm hiervoor gebruikt werd. Helaas is dit niet meer zo. Doordat Google Ads nu alleen nog maar zoektermen laat zien waar een ‘significant’ aantal gebruikers naar heeft gezocht, worden niet meer alle zoektermen weergegeven.
Het screenshot hieronder is een voorbeeld van een bestaand Google Ads account. Je ziet dat 1954 van de 6173 kliks (dus bijna 32%) onder ‘overige zoektermen’ weggeschreven wordt.

Dat betekent dat je van 32% van de kliks geen inzicht hebt in de zoektermen waarop je advertenties zijn weergegeven. Ofwel je weet dus niet goed waarvoor je betaalt en als er irrelevante zoektermen tussenzitten, kun je ze niet uitsluiten.
Verborgen zoekopdrachten bekijken in Google Analytics
Gelukkig is er een oplossing, namelijk door de verborgen zoekopdrachten te bekijken in Google Analytics. Eigenlijk is dit zelfs heel simpel! Je kunt deze vinden bij Acquisitie > Google Ads > Zoekopdrachten (niet zoekwoorden).
De gemarkeerde zoektermen zijn totaal niet relevant maar hebben wel dure kliks opgeleverd. Dit soort zoektermen kun je beter uitsluiten, maar hier kom je dus alleen achter via het rapport in Google Analytics en niet in Google Ads.

Sorteer het aantal klikken van laag naar hoog. Klik hiervoor op de kolom “Klikken”. Nu zie je de zoektermen met de minste klikken en de zoektermen die waarschijnlijk niet in Google Ads te zien zijn.
Let wel op: Google Analytics kan aangeven dat bepaalde zoekopdrachten geen vertoningen/klikken hebben gehad. In werkelijkheid kan dit wel het geval zijn. Zie hieronder een voorbeeld van het totaal aantal klikken in Google Ads (1.074), waarvan er 445 verborgen worden.

In de afbeelding hieronder is te zien dat Google Analytics ook 612 klikken telt en dus 445 klikken niet meerekent. Deze overige zoektermen vallen dus onder de zoekopdrachten met 0 vertoningen (terwijl sommige dit wel hebben gehad).

Na het volgen van bovenstaande stappen kan je (net als eerst) weer gebruik maken van het zoektermen rapport!
Verborgen zoekopdrachten exporteren
Nog een extra tip: mocht je het fijner vinden om een export via Excel te ontvangen, dan kan je dit ook eenvoudig doen via Google Analytics. Klik hiervoor op “Exporteren” en dan op “Excel”.
Daarnaast kan je deze zoektermen rapportage ook iedere maand naar jezelf laten mailen. Dan hoef je niet weer elke keer de rapportage op te zoeken maar heb je een automatische reminder in je mail! Klik hiervoor op “Delen” rechtsboven, vul je e-mailadres in, kies het gewenste bestandsformaat en frequentie.

0 reacties