Testen, testen en nog eens testen. Een heel belangrijk onderdeel binnen de online marketing en dus ook binnen Google Ads. Door te testen ben je continu bezig met het verbeteren van je campagnes. Dit is essentieel voor ieder bedrijf, ook omdat Google Ads continu veranderingen doorvoert. Met experimenten maak je veranderingen meetbaar en kan je op basis van deze metingen de juiste conclusies trekken. Maar hoe zet je een Google Ads experiment op? Je leest het in dit artikel.
De nieuwe Experimenten pagina
De nieuwe Experimenten pagina is een nieuwe pagina binnen Google Ads waarbij je alle experimenten op één plek kan maken, beheren en optimaliseren. Met deze nieuwe pagina kan je nu nog makkelijker testen in je Google Ads account.
Voorheen moest je bij het aanmaken van een experiment eerst een campagneconcept maken en dat concept daarna afzonderlijk testen in een experiment. Dit is nu niet meer nodig, want je kan in één stap een aangepast experiment aanmaken. Daarnaast kan je nu ook testen met advertentievarianten en video-advertenties.

Een Google Ads experiment opzetten
Hoe kan je Google Ads experimenten opzetten? Hieronder een stappenplan:
- Ga naar experimenten en klik op alle experimenten

- Klik op het blauwe plusje
- Je ziet nu drie mogelijkheden. Naast het toevoegen van aangepaste experimenten, is het door de update nu ook mogelijk om advertentievarianten en video-experimenten te testen. Klik op het experiment dat je wil gaan testen.

Hieronder zullen we alle drie de vormen van een Google Ads experiment toelichten.
Advertentievarianten (tekstadvertenties optimaliseren)
Met dit type experiment kan je varianten van tekstadvertenties en responsieve zoekadvertenties testen. Hieronder leggen we graag aan je uit hoe je kunt experimenteren met advertentievarianten:
Advertenties selecteren
- Selecteer de campagne(s) waarvan je de advertentievarianten wilt testen.
- Kies het doeladvertentietype: responsieve zoekadvertenties of tekstadvertenties.
- Wil je niet alle onderdelen van je advertentievariant testen? Klik dan op advertenties filteren. Hier kan je koppen, beschrijvingen, paden, en URL’s filteren.

Variant maken
- Kies welk type variant je wilt toepassen op je advertenties:
- Zoeken en vervangen
Hieronder een voorbeeld van zoeken en vervangen. In dit geval wil je dus een bepaald onderdeel uit je advertentievariant (bijvoorbeeld koppen of beschrijvingen) vervangen door een ander onderdeel. In het voorbeeld willen we de tekst ‘neem vrijblijvend contact op’ vervangen door ‘neem contact op’.

- URL’s updaten
Hieronder een voorbeeld van URL’s updaten. Hiermee kan je dus alle URL’s van je advertentievariant eenvoudig allemaal omzetten en testen.

- Tekst updaten
Hieronder een voorbeeld van tekst updaten. Met deze optie kan je koppen of beschrijvingen toevoegen, verwijderen of vastzetten. Erg handig als je bijvoorbeeld de resultaten van het niet of wel vastzetten van koppen in je responsieve zoekadvertenties wilt testen.

Variantgegevens instellen
In de laatste stap kan je het volgende instellen:
- Wat de naam is van je experiment. Zorg voor een naam waarbij het voor jou direct duidelijk over welk experiment het gaat.
- De startdatum en (eventuele) einddatum. Hiermee kan je aangeven hoe lang je het experiment wilt laten lopen.
- Experimentgroep. Met deze optie kan je aangeven welk deel van het budget van de originele campagne je wilt toewijzen aan het experiment.

Aangepaste experimenten
Aangepaste experimenten worden vaak gebruikt om biedstrategieën, zoekwoordtypen, landingspagina’s, doelgroepen en advertentiegroepen te testen. Deze experimenten zijn voor zowel het zoeknetwerk als het display netwerk beschikbaar. Hieronder leggen we graag aan je uit hoe je een aangepast experiment opzet:
Instellen
- Campagnetype. Kies eerst het campagnetype waarmee je wilt experimenteren: display of zoeken.
- Experimentnaam. Geef je experiment een duidelijke naam en eventuele beschrijving.
- Campagnes. Selecteer een campagne waarmee je wilt experimenteren.

Wijzigingen aanbrengen
In deze stap kan je in het experiment aanpassen wat je precies wilt testen. Pas bijvoorbeeld de biedstrategie aan of zet alle zoekwoorden om naar een ander zoekwoordtypen.

Planning
- Doelen voor experiment. Selecteer maximaal twee doelen voor je experiment. In een voorbeeld experiment met de biedstrategie conversies maximaliseren zijn je doelen conversies en conversiewaarde verhogen.
- Budgetverdeling. Selecteer hoe je het budget wilt verdelen. Dus bepaal het percentage budget voor je originele campagne en je testcampagne. Daarnaast kan je ook nog aangeven hoe Google de experimentgroep moet maken: op basis van zoekopdrachten of cookies.

- Datums van experiment. Hier kun je de start- en einddatum instellen. Oftewel: hoe lang wil je dat het experiment gaat lopen?
- Synchronisatie aanzetten. Een super handige nieuwe functie van de experimenten pagina. Door synchronisatie aan te zetten, zullen alle wijzigingen in je originele campagne automatisch worden doorgevoerd in je testcampagne. Bijvoorbeeld: je hebt nieuwe zoekwoorden ontdekt en voegt deze toe aan je originele campagne. Deze nieuwe zoekwoorden worden dan automatisch ook in je testcampagne toegevoegd. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het toevoegen van uitsluitingszoekwoorden. In het verleden moest je dit allemaal handmatig nog doorvoeren in de testcampagne.

Video-experimenten
Video-experimenten worden ingezet om te beoordelen welke videoadvertentie beter presteert op YouTube en zijn beschikbaar bij video- en discovery campagnes. Let op: zorg ervoor dat de campagnes verschillende video’s bevatten, maar wel dezelfde instellingen hebben. Hieronder leggen we graag aan je uit hoe je een video-experiment kunt opzetten.
- Experimentnaam. Kies een naam en eventuele beschrijving die duidelijk voor jou is.
- Experimentgroepen. Selecteer hier de campagnes die je wilt testen (met in iedere campagne een andere video-advertentie). Door de verkeerssplitsing zorg je ervoor dat gebruikers in de ene experimentgroep niet overlappen met de andere experimentgroep. Je kunt 2 tot 4 verschillende experimentgroepen instellen.
- Datums van experiment. Kies de gewenste start- en einddatum van het video-experiment.
- Successtatistiek. Selecteer de gewenste successtatistiek: merkinpact of conversies. Let wel op: je hebt minimaal 100 conversies per experimentgroep nodig om de resultaten te kunnen inzien.

Prestaties van een Google Ads experiment analyseren
Zodra je een experiment hebt opgezet, kan je op de nieuwe Experimenten pagina de prestaties bijhouden. Wij adviseren vaak om minimaal een maand te testen om de juiste conclusie te kunnen trekken. Echter verschilt dit wel per account. Ben je nog niet tevreden met de hoeveelheid data? Laat het experiment dan gerust nog wat langer doorlopen. Vergeet dan niet om de einddatum aan te passen. Ben je wel tevreden met de hoeveelheid data? Dan kan je een conclusie gaan trekken.
Stel dat je een aangepast experiment hebt gemaakt om de biedstrategie conversies maximaliseren te testen. Nadat je het experiment een maand hebt laten lopen, zie je dat de prestaties van je experiment beter zijn dan je originele campagne. Dan kan je deze wijzigingen met één klik doorvoeren in je originele campagne. Ben je niet tevreden met de resultaten? Dan kan je deze ook eenvoudig beëindigen.

In de komende maanden wordt de nieuwe Experimenten pagina verder uitgerold. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.
0 reacties