Kwaliteitsscore

20-07-2020

De kwaliteitsscore is een schatting van de kwaliteit van de advertenties, zoekwoorden en bestemmingspagina’s. Google beloont hoge kwaliteit van de advertentie met een lagere klikprijs en hogere positie in Google.

Waar vind ik de kwaliteitsscore in Google Ads?

De kwaliteitsscore en verschillende deelscores kan je vinden door onderstaande stappen te volgen:

  • Stap 1: Ga naar de zoekwoorden en klik op zoekwoorden zoeken.
  • Stap 2: Ga naar de kolommen en dan kolommen aanpassen.
  • Stap 3: Ga naar de kwaliteitsscore en vink de kwaliteitsscore, verwachte CTR, ervaring op bestemmingspagina en advertentierelevantie aan. In de afbeelding hieronder wordt deze stap verduidelijkt. Klik daarna op toepassen.
Kwaliteitsscore Google Ads
  • Stap 4: Per zoekwoord is nu de kwaliteitsscore en de verschillende deelscores terug te zien. In de afbeelding hieronder wordt deze stap verduidelijkt.
Kwaliteitsscore resultaten in Adwords

Hoe wordt de kwaliteitsscore van Google Ads bepaald?

De kwaliteitsscore wordt beoordeeld aan de hand van de advertentierelevantie, verwachte klikfrequentie en ervaring op de bestemmingspagina van de advertentie.

Advertentierelevantie

De advertentierelevantie geeft aan in hoeverre de advertentie samengaat met de intentie achter de zoekopdracht van een gebruiker. Als iemand bijvoorbeeld zoekt naar “fiets kopen” en jouw advertentie over kinderfietsen wordt weergegeven, is de advertentie dan direct relevant voor hetgeen waarnaar de gebruiker naar op zoek is?

Verwachte klikfrequentie

De verwachte klikfrequentie is de kans dat er op de advertentie geklikt wordt. Google maakt de kwaliteitsscore op basis van feedback van gebruikers en klikfrequenties. Doordat gebruikers kunnen “stemmen” met een klik, zijn er miljoenen mensen die Google helpen te beslissen over welke advertenties het meest geschikt zijn voor elke zoekopdracht.

Ervaring op de bestemmingspagina

Deze deelscore geeft aan hoe relevant, overzichtelijk en transparant de bestemmingspagina is voor een gebruiker:

  • Relevantie: toepasselijke en originele content op de bestemmingspagina waar gebruikers wat aan hebben. 
  • Overzichtelijkheid: het moet makkelijk zijn om te navigeren op de bestemmingspagina.
  • Transparantie: het moet voor gebruikers duidelijk zijn wat voor soort bedrijf het is, wat het bedrijf doet met persoonlijke informatie en welke interactie er is tussen het bedrijf en de gebruiker.

Hoe kan ik de kwaliteitsscore verbeteren?

De kwaliteitsscore kan verbeterd worden door de advertentierelevantie, verwachte klikfrequentie en ervaring op de bestemmingspagina aan te pakken.

De eerste stap is om de kwaliteitsscore van alle zoekwoorden inzichtelijk te maken. Dit kan door de kolommen aan te passen zoals hierboven omschreven. Vervolgens klik je op op de kolom ‘Kwaliteitsscore’ (zie afbeelding hieronder) zodat de waardes worden gerangschikt. Begin met de zoekwoorden met de laagste kwaliteitsscore:

Kwaliteitsscore rangschikken Google Adwords

Relevanter maken van de advertentie

  • Voeg uitsluitingszoekwoorden toe aan de advertentie. Door uitsluitingszoekwoorden toe te voegen voorkom je dat de advertenties worden weergegeven bij niet relevante zoekopdrachten. Hoe beter de advertenties aansluiten bij de zoekopdracht, hoe hoger de CTR (Click Through Rate).
  • Richt de advertentie op de regio die voor jouw bedrijf van belang is. Gebruik alleen relevante talen en locaties.
  • Voeg relevante zoekwoorden toe in de advertentieteksten. Laat deze zoekwoorden terugkomen in de koppen, beschrijvingen en het weergavepad. Door het toevoegen van zoekwoorden in de advertentieteksten, ben je heel relevant voor zowel de zoeker als Google zelf. 

Verbeteren van de verwachte klikfrequentie

  • Ben specifiek in de advertentie. Maak gebruik van zoekwoorden in de advertentie, vooral in de kop. Op deze manier zien gebruikers direct dat de advertentie relevant is voor hun zoekopdracht. 
  • Zorg voor een CTA (call to action) in de advertentietekst, die mensen aanzet tot actie (ofwel klikken op jouw advertentie). Bijvoorbeeld ‘Vraag nu een offerte aan’, ‘Bel voor info’, etc.
  • Richt de advertentietekst (indien van toepassing) op de actualiteit zoals een specifieke periode. Test bijvoorbeeld met seizoensgebonden advertenties rondom feestdagen of speciale gebeurtenissen. 
  • Test verschillende call-to-actions uit. Bijvoorbeeld: ‘schrijf nu in.’, of ‘schrijf hier in.’ of ‘gratis verzending’ of ‘gratis retourneren.’

Aantrekkelijker maken van de bestemmingspagina

  • Zorg voor de juiste bestemmingspagina’s bij de zoekopdrachten van gebruikers. Als een gebruiker bijvoorbeeld zoekt naar ‘rode dames jurken’, moeten er op de bestemmingspagina rode dames jurken te zien zijn en geen blauwe dames jurken of kleding in het algemeen. 
  • Zorg voor een goede laadsnelheid van jouw website (1-2 sec.). Google heeft een tool waarmee de laadsnelheid van een website gemeten kan worden. Daarnaast krijg je op deze website precies te zien hoe je deze laadsnelheid kunt optimaliseren.
  • Maak de website betrouwbaar en transparant. Voeg contactgegevens van het bedrijf toe en vertel duidelijk wat het bedrijf doet. Geef het daarnaast ook aan wanneer je vraagt om persoonlijke gegevens en wat je hiermee gaat doen. 
  • Maak het gebruikers makkelijk om te vinden wat ze zoeken. Plaats de belangrijkste content boven de vouw en zorg dat de navigatie duidelijk is.
  • Zorg dat jouw website mobielvriendelijk is. Aangezien het gros van de mensen tegenwoordig via een mobiel apparaat een website bezoekt, is het een must dat deze geschikt is voor mobiele apparaten. Hier kun je testen of jouw website geschikt is voor mobiele apparaten. 
  • Daarnaast is het ook van belang om alle advertentie-extensies die relevant zijn voor jouw bedrijf te gebruiken. De verwachte impact van advertentie-extensies wordt namelijk meegenomen in de advertentie rangschikking.