Ook wel click-through rate of CTR. De klikfrequentie is het percentage dat klikt op een specifieke link ten opzichte van het totaal aantal bezoekers dat een advertentie, pagina of e-mail heeft bekeken.
Voorbeeld: een advertentie in Google Ads heeft in totaal 1.000 vertoningen gehad. 1 persoon heeft geklikt op de advertentie. In dit geval heb je een CTR van 0,1%.
De klikfrequentie zegt eigenlijk hoe relevant zoekers jouw advertentie vinden:
- Heb je een hoge klikfrequentie? Dan vinden bezoekers jouw advertentie erg relevant.
- Heb je een lage klikfrequentie? Dan vinden bezoekers jouw advertenties minder interessant.
Wat is een goede klikfrequentie?
Deze vraag wordt mij vaak gesteld. Echter kan ik hier geen eenduidig antwoord op geven. De klikfrequentie is namelijk afhankelijk van een aantal aspecten:
- De zoekwoorden waarop je biedt.
- De campagnes in je Google Ads account.
- Jouw branche. Tip: op verschillende websites zijn gemiddelden te vinden van branches, bijvoorbeeld op Smart Insights.
Waarom is de CTR zo belangrijk?
Hierboven is al eerder aangegeven dat de klikfrequentie een indicatie geeft van jouw advertentierelevantie. Daarnaast draagt de klikfrequentie ook bij aan de positie van je advertentie in Google. Google meet jouw daadwerkelijke CTR aan de hand van een verwachte CTR. Heb je veel advertenties met een lage CTR? Dan gaat Google ervan uit dat alle nieuwe advertenties ook een lage CTR zullen hebben. Hierdoor zal de kwaliteitsscore en de positie in Google minder hoog zijn.
Oftewel: een lage klikfrequentie kan tot een lage advertentiepositie leiden, ongeacht hoeveel je biedt. Het is dus belangrijk om je klikfrequentie bij te houden en te verbeteren.
Let wel op! Succesvol adverteren in Google draait niet alleen om de klikfrequentie. Ik zou bijvoorbeeld een advertentie kunnen schrijven met “Gratis iPhones!”. Deze advertentie zal zeker voor een hoge CTR zorgen. Echter zal dit mijn bedrijf niet helpen om winstgevend te worden aangezien ik helemaal geen gratis iPhones weggeef. Focus daarom altijd eerst op de bedrijfsstatistieken en daarna pas op de klikfrequentie.
Gerelateerde kennisbank artikelen: