Tekstadvertenties

Tekstadvertenties

Wat zijn tekstadvertenties?

Tekstadvertenties zijn advertenties die worden weergegeven in de zoekresultaten van Google. Er wordt onderscheid gemaakt in uitgebreide tekstadvertenties (Expanded Text Ads) en responsieve zoekadvertenties.

* Let op: vanaf 30 juni 2022 kan je geen uitgebreide tekstadvertenties meer toevoegen of bewerken en is het alleen nog mogelijk om gebruik te maken van responsieve zoekadvertenties. In dit artikel lees je meer over de update van het verdwijnen van uitgebreide tekstadvertenties.

Uitgebreide tekstadvertenties*

In 2016 hebben de Google tekstadvertenties een update gekregen, waardoor er meer velden en tekens mogelijk waren. Zo werd o.a. een kop 3 toegevoegd om nog beter op te vallen in de zoekresultaten. Sindsdien is de naam gewijzigd in uitgebreide tekstadvertenties.

Uitgebreide tekstadvertenties (Expanded Text Ads, ETA) zijn tegenwoordig de reguliere tekstadvertenties.

  • Bij het maken van een uitgebreide tekstadvertentie heb je ruimte voor drie koppen. Iedere kop mag maximaal 30 tekens bevatten. De koppen worden gescheiden door een verticaal streepje. 
  • Een uitgebreide tekstadvertentie heeft ruimte voor twee beschrijvingen. Iedere beschrijving mag maximaal 90 tekens bevatten. 
Voorbeeld van een tekstadvertentie van CaseMarketing

Responsieve zoekadvertenties (RSA)

Responsieve zoekadvertenties zijn tegenwoordig binnen Google Ads nog de enigste soort tekstadvertenties.

Bij deze advertenties kan je veel meer koppen en beschrijvingen ingeven dan bij een reguliere tekstadvertentie. Een responsieve zoekadvertentie kan bestaan uit 3 tot 15 koppen en 2 tot 4 beschrijvingen. Google test en toont dan automatisch de meest relevante combinaties van koppen en beschrijvingen. Ook zorgt Google ervoor  dat de responsieve zoekadvertenties zich automatisch aanpassen aan de advertentieruimte. 

Voorbeeld van een responsieve zoekadvertentie van CaseMarketing

Terwijl een uitgebreide tekstadvertentie heel statisch is (alles wordt precies zo weergegeven zoals je het hebt ingesteld) is een responsieve zoekadvertentie heel dynamisch. Google gaat namelijk zelf mixen en matchen, waarbij op zoek wordt gegaan naar ideale combinaties van koppen en beschrijvingen. Het nadeel van responsieve zoekadvertenties is dat je minder controle hebt over welke koppen en beschrijvingen worden weergegeven. Mocht je meer controle willen, dan kun je deze vastzetten.

Koppen tekstadvertenties

De koppen van een advertentie zijn de grote blauwe teksten die het meest opvallen. Zorg ervoor dat je de zoekwoorden verwerkt in de koppen. Hierdoor zal een potentiële klant zich eerder aangesproken voelen en daardoor sneller klikken op jouw advertentie. Dit verhoogt de CTR.

Tip: zoekwoorden verwerken in de koppen kan ook doormiddel van de functie keyword insertion.

Voorbeeld Google Ads tekstadvertentie

Bij het maken van een responsieve zoekadvertentie heb je ruimte voor 15 koppen. Iedere kop mag maximaal 30 tekens bevatten. De koppen worden gescheiden door een verticaal streepje. 

Beschrijvingen tekstadvertenties

In de beschrijving van de tekstadvertentie kan je meer informatie geven over je product of dienst. Een responsieve zoekadvertentie heeft ruimte voor vier beschrijvingen. Iedere beschrijving mag maximaal 90 tekens bevatten. 

Tip: voeg een call-to-action toe in de koppen en beschrijvingen, bijvoorbeeld:

  • Bekijk het aanbod online
  • Bekijk alle schoenen
  • Bestel nu met korting
  • Neem contact op
  • Vraag een offerte aan

Zichtbare URL tekstadvertenties

De zichtbare URL is een adres op je website die voor de potentiële klant te zien is in de advertentie. Deze hoeft niet hetzelfde te zijn als de uiteindelijke URL van je website. De zichtbare URL bestaat uit het domein van je website en de tekst van (optionele) padvelden. Deze padvelden moeten mensen een idee geven van de pagina waarop ze terechtkomen als ze op de advertentie klikken.  Tip: verwerk hierin de zoekwoorden.

Tip: Benut alle ruimte die je hebt

Vul altijd alle koppen, beschrijvingen en bij voorkeur ook de paden in. Verwerk hierin de zoekwoorden. Houd er rekening mee dat kop 3 niet altijd wordt getoond, dus vermeld de belangrijkste informatie in kop 1 en kop 2.

Recente artikelen

Zoekwoordtypen

Zoektypen voor zoekwoorden

Keyword Insertion

Keyword insertion

Google-Shopping-campagne

Google Shopping-campagne

Prijsextensies

Prijs component

app-extensie

App-component

Locatie-extensie

Locatie-component

Deze tips ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in.

"*" geeft vereiste velden aan